Wat kost een huis kopen? De 6 belangrijkste kostenposten

Alle -bijkomende- kosten rond het kopen van een huis

Hoe vaak koop je in je leven een huis? Meestal is dat maar een paar keer. En tegelijk gaat het over een grote som geld. Geen wonder dat je goed moet nadenken over wat een huis mag kosten. Is het niet te duur? Wat moet ik bieden? Hoe kom je aan de goede informatie over de prijs van een huis? En vooral wat zijn de bijkomende kosten? Wat kost een huis kopen nou uiteindelijk, je wilt tenslotte niet te veel betalen.

De kosten van een nieuwbouw huis zijn lager: Lees hier alles wat je moet weten bij het kopen van een nieuwbouw woning.

Wat kost een huis kopen? De 6 belangrijkste kostenposten

Te duur?

Net als jij zijn veel kopers onzeker over de prijs van het huis dat ze willen kopen. Helemaal in deze tijd van krapte. Mensen gaat bijna standaard overbieden zodat ze zeker zijn dat ze niet achter het net vissen. Je moet bijna wel meedoen. Maar betaal je dan niet te veel? Ga je niet over je -financiële- grenzen heen? En blijf je daardoor op den duur niet zitten met een huis dat veel te duur en daardoor onverkoopbaar is? En dan hebben we ook over de bijkomende kosten van de overdrachtsbelasting, courtage en de notaris. Want wat kost een huis nou eigenlijk precies?

Bijkomende kosten

Tja, een huis kopen doe je niet zo vaak. En van de prijzen en bijkomende kosten weet je niet meer dan dat je op Funda kunt vinden. Omdat je weinig tot geen ervaring hebt met het kopen van een huis word je alleen maar nog onzekerder. Zo blijft het gissen naar de juiste redelijke prijs en naar de bijkomende kosten rond de overdracht en een eventuele verbouwing. Een huis kopen wordt daardoor wel heel spannend. Helemaal omdat het gaat over een grote uitgave waar je jaren aan vast zit. Wat kost een huis kopen uiteindelijk? We geven antwoord op al deze zaken en zetten ze even voor je op een rijtje.

Alles op een rijtje

Het huis heeft een (verkoop)prijs. Maar daarmee ben je er niet. Er zijn ook bijkomende kosten die voor rekening van jou als koper komen, de zogenaamde kosten koper. En dit valt onder die kosten koper:

1. Overdrachtsbelasting

Bij het kopen van een woning betaal je overdrachtsbelasting; dit is 2% van de koopsom.

2. Notariskosten

Je moet bij de koop van een huis een notaris inschakelen voor het opmaken van de aktes zoals de transportakte en hypotheekakte. Iedere notaris hanteert hiervoor zijn eigen tarieven. Daarnaast kost het geld om de aktes bij het Kadaster in te schrijven. Het inschrijven van de hypotheekakte kost ongeveer €500 en de akte van levering €500. 

Naast deze vaste kosten die je altijd hebt als koper kun je ook kiezen voor een aantal andere opties die je als koper inzet en dus ook betaalt zoals:

3. Taxatiekosten

Voor het aanvragen van een hypotheek heb je een taxatierapport nodig. De taxatiekosten verschillen per taxateur maar reken op zo’n €550.

4. Advies- en bemiddelingskosten

Je kunt een hypotheekadviseur om advies vragen over de financiering en je kunt ook via hem een hypotheek afsluiten. Daarvoor rekent hij kosten die je het beste vooraf kunt opvragen. Reken op zo’n € 2500.

5. Makelaarskosten

Als je een makelaar inschakelt bij het zoeken en kopen van een huis dan betaal je hem daarvoor een  courtage. Dat is een percentage van de aankoopprijs van de woning. Het gaat om ongeveer € 2000.

6. Bouwkundige keuring

Als je een bestaand huis overweegt te kopen, is het verstandig die te laten keuren. Daardoor kom je niet voor verrassingen -lees: onverwachte kosten- te staan rond de bouwkundige staat van het huis. Zo’n keuring kost afhankelijk van de grootte van het huis ongeveer € 400.

Kijk voor meer opties en informatie op https://www.eigenhuis.nl/huis-kopen/bestaande-bouw/orienteren-en-budgetteren/kosten-koper#/

Ervaring dichtbij

Blauw Makelaars weet alles van de prijzen van de huizen in jouw zoekgebied. Hij zit elke dag met z’n hoofd in de huizen, ziet de prijzen, kent de locaties en weet exact wat een huis waard is en hoe hoog de bijkomende kosten zijn. Blauw Makelaars is makelaar in Gouda en kan je alles vertellen over de prijzen van de huizen in Gouda en omstreken en de bijkomende kosten. Wij geven je vanuit onze brede ervaring advies en inzicht in de mogelijkheden die aansluiten bij jouw budget. In een persoonlijk gesprek kunnen wij aan de hand van jouw wensen aangeven wat de te verwachten kosten zijn en ook welke kosten wellicht bespaard kunnen worden.  Zo houd je overzicht en  betaal je nooit te veel.

Meer weten of een afspraak maken?

Wilt u een nieuwe sleutel aan uw bos? Neem contact op voor een oriënterend gesprek via 0182 239 222 of vul het contactformulier in.

Share This