Wat is mijn huis waard anno 2023

Wat is mijn huis waard?

Bepaal in 4 stappen de vraagprijs van je woning in Gouda.

Wat is mijn huis nu waard? Welke huiseigenaar vraagt het zich niet eens af? Helemaal in een tijd waarin de huizenprijzen dalen. Wat is dan een reële prijs voor jouw woning in Gouda? Ontdek het zelf in 4 stappen.

Wat is mijn huis waard anno 2023

Factoren die de prijs bepalen

Als je je woning wilt verkopen is het vaststellen van de vraagprijs een eerste belangrijke stap. Je wilt niet te hoog in de boom zitten want dan verkoop je je woning misschien niet. Maar vooral ook niet te laag: je wilt jezelf niet tekort doen. Waarop baseer je de vraagprijs van je woning? Daarvoor moet je eerst het antwoord op een aantal vragen krijgen. Hoe is die prijs in de woningmarkt in Gouda? En wat doet de locatie van je huis met de vraagprijs: woon je buitenaf of in het centrum? En wat voor type woning heb je: twee-onder-een- kap, een rijtjeshuis of vrijstaand? Deze en andere factoren bepalen wat een goede vraagprijs voor je woning is.

Met de 4 stappen hieronder kom je uit bij een reële vraagprijs.

Stap 1. Breng de kenmerken van je woning in kaart

Stel eerst de kenmerken van je woning vast. Zaken als woonoppervlakte, type woning en bouwjaar zijn van invloed op het bedrag dat je als vraagprijs voor je woning kunt vragen.
Deze lijst helpt je ook om je woning te vergelijken met andere woningen in Gouda.

Zet dus eerst de volgende zaken op een rij (kijk hiervoor bijvoorbeeld in de koopakte of bouwtekening):

 • Type woning: vrijstaand, rijtjeshuis, twee-onder-één-kap, villa, etc.
 • Woonoppervlak
 • Perceeloppervlak
 • Bouwjaar
 • Aantal woonlagen
 • Aantal kamers en slaapkamers,
 • Eventuele bijgebouwen: garage, schuur.
 • Energielabel
 • Informatie over de cv-ketel: geplaatst in .., vermogen.
 • Staat van het huis.

2. Breng je buurt in kaart

Locatie, locatie, locatie. De plaats waar je huis staat bepaalt een groot deel van de vraagprijs. Dat gaat over de straat en de specifieke plek van je woning: hoek, vrijstaande, vrij uitzicht etc. Maar ook over de buurt waar je woont. Denk ook aan:

 • staat je huis aan een drukke weg?
 • wat is de afstand tot een supermarkt, basisschool en openbaar vervoer?
 • staat de woning in het buitengebied of in het centrum?
 • Hoe groot zijn de kavels in de buurt?
 • Welke voorzieningen zijn er in de buurt?

Over het algemeen betaal je in het centrum meer voor minder woonoppervlakte en maakt een drukke weg of een spoor voor de deur je woning minder aantrekkelijk.

3. Vergelijk je woning met andere woningen in Gouda

Zoek op Funda of een andere verkoopsite naar de prijzen van vergelijkbare woningen in jouw straat, buurt of heel Gouda. Kijk naar de vraagprijs van woningen die te koop staan of net verkocht zijn. Bekijk of deze woningen vergelijkbare kenmerken hebben als jouw huis en stel vast of je boven of onder die vraagprijs gaat zitten. Kijk ook of een woning lang te koop staat of heeft gestaan. Dat is waarschijnlijk een indicatie dat de vraagprijs te hoog lag.

Je kunt online op allerlei (betaalde) manieren achter de verkoopprijs van een woning komen maar met wat eigen navraag kom je ook een heel eind. Daarnaast kun je ook de WOZ-waarde van woningen achterhalen via bijvoorbeeld het WOZ-waardeloket. Bedenk dat de WOZ-waarde niet geheel overeenkomt met de huidige waarde. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de bewoners heeft verbouwd en dat dit niet bekend is bij de gemeente, of dat de woning achterstallig onderhoud heeft.

4. Check de huidige woningmarkt in Gouda

Hoe goed gaat het met de huizenverkoop in Gouda? Worden er de laatste tijd veel huizen verkocht? Dan is dat gunstig voor jouw vraagprijs. Wat is de gemiddelde woningprijs van een woning in Gouda en directe omgeving? Voor een woning in Zuid Holland is die momenteel €460.000. Gouda staat in de top 10 voor de gemeenten in Zuid Holland waar de prijzen het snelst stijgen. De gemiddelde verkoopprijs voor een woning in Gouda is € 284.000. Kijk zelf op Cijfers woningmarkt Zuid-Holland – HuizenZoeker voor meer actuele informatie ook over de plaatsen in de buurt van Gouda. Deze gemiddelde prijzen kunnen je helpen jouw vraagprijs te bepalen.

Gratis waardebepaling

Kom je er zelf niet uit? Blauw Makelaars doet een gratis waardebepaling van jouw huis. En we willen er ook graag met jou voor zorgen dat je huis voor de juiste prijs in de etalage komt en snel verkocht wordt.

Waardepaling aanvragen

Via onze online widget kun je eenvoudig de waarde van je woning schatten: Wat is mijn huis waard.

Meer weten of een afspraak maken?

Wilt u een nieuwe sleutel aan uw bos? Neem contact op voor een oriënterend gesprek via 0182 239 222 of vul het contactformulier in.

Share This