Huizenprijzen dalen, ook in Gouda

Wat moet je doen als koper en verkoper?

De Nederlandse huizenprijzen dalen steeds sneller. Na de enorme stijging van de afgelopen jaren is er een daling ingezet. Is dit een welkome afkoeling of een dramatische ontwikkeling? Is het een kans of een bedreiging? Wat moet je doen als verkoper van een huis dat in waarde daalt: snel verkopen voor het eerste het beste bod of toch nog maar even wachten? En wat als je wilt kopen: dalen de prijzen nog verder en kun je maar beter nog even wachten met een aankoop?

Huizenprijzen dalen, ook in Gouda

Waardoor dalen de huizenprijzen?

De daling van de waarde van woningen wordt door een combinatie van factoren veroorzaakt:

  • De hypotheekrente stijgt snel. Een jaar geleden was die nog 1,5% en nu zit die al op 4,3%. Dat beperkt het budget van de kopers.
  • Een andere oorzaak is de oorlog in Oekraïne. Die oorlog brengt veel onzekerheden met zich mee over onder andere de groei van de economie en over een verdere uitbreiding van de oorlog. En angst is een slechte raadgever. Mensen wachten met de aanschaf van een duur object; daardoor hapert de economie en wordt de inflatie aangewakkerd.
  • Doordat de gaslevering vanuit Rusland stagneert, rijzen de prijzen voor gas de pan uit. En consumenten betalen de hoofdprijs voor energie. Daardoor hebben ze minder te besteden voor de aankoop van een huis. Ook dit is een reden waarom huizenprijzen dalen.

Huizenprijzen dalen, wat zijn de gevolgen voor de huizenmarkt in Gouda?

Hoge energieprijzen, stijgende rente en onzekerheid over de economie hebben ook een sterk effect op de huizenmarkt in heel Nederland. Kopers hebben minder budget en kunnen hun droomhuis niet meer betalen. Ze gaan minder snel over tot de koop van een woning. Verkopers laten de prijs van hun huis zakken om toch nog aantrekkelijk te zijn voor kopers. Waren een jaar geleden de verkopers nog aan de macht en mocht je als koper hopen dat jouw bod hoger dan de vraagprijs werd geaccepteerd, nu is het andersom. De verkoper mag hopen dat er voldoende belangstelling is voor zijn huis en de koper kan rustig kiezen uit het aanbod en biedt ook weer onder de vraagprijs.

Wat moet je doen als koper?

Wanneer huizenprijzen dalen vraag je jezelf als koper af wat een goede prijs is voor een huis. Is het -nog- te hoog, gaat de prijs nog dalen en hoe reageert een verkoper op een laag bod? In zo’n grillige mark heb je behoefte aan professioneel advies. Dat kun je krijgen van een aankoopmakelaar. Met name een lokale aankoopmakelaar kent de verandering in de markt vanuit eigen ervaring en spreekt regelmatig de andere makelaars. Hij kan je adviseren bij een eventuele aankoop.

Wat moet je doen als verkoper?

Ook als je je huis wilt verkopen, krijg je te maken met een aantal onzekere factoren wanneer huizenprijzen dalen. Wat is een reële waarde van je huis in de huidige veranderende markt? En voor welk bedrag zet ik mijn huis dan te koop: boven die reële prijs of er juist iets onder. Of misschien kun je je huis wel het beste te koop aanbieden voor precies dat bedrag. En welke consequenties heeft dat voor het omgaan met kopen en bieden? Of moet ik de verkoop misschien gewoon uitstellen? Je kunt bij een verkeerde keus gemakkelijk duizenden euro’s mislopen.

Daarom kun je bij verkoop in zo’n onzekere markt maar het beste gebruik maken van de expertise en professionaliteit van een erkende verkoopmakelaar die de lokale markt van binnenuit kent. Van hem kan je verwachten dat hij grondig onderzoek doet naar de huidige lopende verkopen en dat transacties van de afgelopen maanden niet meer relevant zijn nu de prijzen schuiven. De makelaar weet voor welke prijzen vergelijkbare panden te koop staan of verkocht worden en kan met jou de juiste prijs en verkoopstrategie bepalen.

Tips voor de verkoper

Kijk als verkoper realistisch naar je kansen. Laat je niet verleiden door makelaars die te hoge opbrengsten beloven. Check vooral via de makelaar de actuele data en resultaten van lopende verkopen

Tips voor de koper

Ga als koper na welke vraagprijs reëel is. Je hoeft niet meer, standaard boven de vraagprijs te bieden. Sterker nog, veel huizen worden zelfs weer onder de vraagprijs verkocht. Kijk bij oudere huizen hoe hoog de energielasten zijn en wat de eventuele verbouwingskosten en verduurzamingskosten zijn.

Ervaring in- en kennis van de huidige huizenmarkt is nu belangrijk. Een makelaar weet het beste hoe je in deze grillige markt toch nog slim kan opereren. Jij weet wellicht niet welke prijs realistisch is. De makelaar wel.

Meer weten?

Of je nou koper of verkoper bent, ook wanneer huizenprijzen dalen is het verstandig om met ons contact op te nemen. Blauw Makelaars uit Gouda geeft je een eerlijk en transparant advies. Wij maken als makelaar in Gouda in de praktijk mee wat er verandert, hoeveel kijkers er zijn, wat mensen bieden en welke geluiden er uit de markt komen. Doordat wij actief onderzoek doen weten wij tot in detail wat kopers en verkopers kunnen verwachten op dit moment. En daar kan jij van profiteren.

 

Share This