Erkende deskundige energielabel leverancier

Alles wat je moet weten over de erkende deskundige energielabel leverancier

Erkende deskundige energielabel leverancier

Duurzaamheid is vandaag de dag belangrijker dan ooit voor de huizenmarkt. Nu er veel vraag is naar duurzame woningen is ook de vraag naar een erkende deskundige energielabel leverancier gestegen. Een aanvraag voor een energielabel van de woning maakt het mogelijk om in kaart te brengen hoe het ervoor staat met de woning ten aanzien van de duurzaamheid. Dit komt goed van pas voor de mensen die graag hun woning willen verkopen. Nu er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat rondom een goedkoop energielabel voor particulieren hebben we besloten om de belangrijkste info in dit artikel voor je op een rijtje te zetten. Door dit artikel even goed door te nemen weet je zeker dat je niet meer zo snel voor verrassingen komt te staan!

Sinds de start van 2021 is er een enorme vraag naar energielabels. Woninginspecteurs zijn volgepland en het maken van een afspraak op korte termijn is lastig. Wilt u een goedkoop energielabel aanvragen die snel afgegeven wordt door een erkende en deskundige energielabel leverancier? Blauw Makelaars werkt samen met erkende deskundige energielabel leveranciers en via onze website kunt u tegen een scherp tarief een energielabel aanvragen.

Het belang van het energielabel

Voordat we ingaan op de vraag wat een erkende deskundige energielabel leverancier is, is het van belang om eerst even te kijken naar het belang van een energielabel zelf. Zoals je aan de naam kunt zien is een energielabel aan te merken als een speciaal label wat laat zien hoe zuinig jouw woning is. Ten tijden van de aankoop of verkoop van een woning is het verplicht om het energielabel te laten zien. Dit geldt ook voor de mensen die van plan zijn om een eigen woning te bouwen. Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel bepaald op basis van NTA 8800. Dit is een speciale soort normering die in kaart kan brengen hoe goed de isolatie in huis is en hoeveel energie er verloren gaat over de dag. Meer informatie over het energielabel in het algemeen kan je via deze link terugvinden.

Wat is een erkende deskundige energielabel leverancier?

Het spreekt voor zich dat het niet mogelijk is om zomaar zelf een keuring uit te voeren in huis als het aankomt op de duurzaamheid. Dit komt met name door het feit dat het moet gebeuren door een externe partij. Dit is dan ook waar de erkende deskundige energielabel leverancier een grote rol zal gaan spelen. Dit is namelijk de deskundige die aan de slag gaat met het keuren van jouw woning. Alle adviseurs die langskomen voor een keuring moeten voldoen aan de nodige eisen. Deze eisen zorgen ervoor dat het energielabel op een eerlijke manier wordt verstrekt aan de eigenaar van de woning.

Het is dan ook niet mogelijk om een energielabel aan te vragen bij een niet erkende leverancier. Dit brengt met zich mee dat het van belang is om altijd goed onderzoek te doen naar de leverancier die je op het oog hebt voor jouw label. De bedrijven die een keuring uit mogen voeren zullen altijd kijken naar de eisen die zijn opgenomen in de Beoordelingsrichtlijn (BRL) ofwel het certificatie schema. Alleen als een bedrijf in het bezit is van dit procescertificaat kan het bedrijf energie labels registreren in de landelijke database van de RVO. Dit kan je uiteraard allemaal terugvinden op de site van de aanbieder die je op het oog hebt voor jouw keuring.

Mocht je zelf graag een energielabel aan willen vragen dan is het mogelijk om hierdoor direct contact op te nemen met een erkende leverancier. Ook is het een optie om een aanvraag in te dienen via de website van Blauw Makelaars voor een nieuw energielabel. Met deze site is het mogelijk om in te loggen met behulp van je DigiD. Hier kan je ook gelijk terugvinden of jouw woning op dit moment al een bestaand energielabel heeft. Tevens zie je de status van het label, dit kan definitief of voorlopig zijn. Straks laten wij je meer zien over de plicht om een definitief label te hebben.

Welk energielabel moet ik hebben?

Zoals je wellicht wel weet is het mogelijk om een groot aantal labels te krijgen voor jouw woning. We maken een onderscheid tussen de zuinige en de minder zuinige woningen. Per zogeheten klasse wordt er een oordeel geveld over de duurzaamheid van jouw woning. Een woning met een A label is aan te merken als het energiezuinigst. Dit betekent dat deze woningen niets meer kunnen verbeteren om nog duurzamer en zuiniger te worden. Lagere waardes zoals een label F of label G staan juist voor de minder zuinige woningen. Deze woningen hebben nog wel de mogelijkheid om zuiniger te worden. Op het label zelf staat dan ook welke soorten maatregelen er genomen kunnen worden om de woning nog te verduurzamen.

In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht is het niet voor iedere woning verplicht om over een energielabel te beschikken. Er zijn namelijk bepaalde woningen die zijn vrijgesteld van deze plicht. Dit gaat met name om woningen die aan te merken zijn als beschermd monument of als fabriekshal. Belangrijk om te weten is dat het van groot belang is om te kijken of je wel of geen plicht hebt om een label aan te vragen. Als je namelijk een huis verkoopt of verhuurt zonder dat hier een definitief label op zit is het mogelijk om een boete te krijgen. Aangezien deze boetes aanzienlijk hoog op kunnen lopen is het wel zo handig om even een energielabel aan te vragen voor jouw woning.

Goedkoop een energielabel aanvragen – wat ben ik kwijt?

Een andere vraag die veel mensen hebben is wat zij kwijt zijn voor het aanvragen van een energielabel voor hun woning. Over het algemeen is het niet zo duur om een energielabel aan te vragen. De kosten lopen uiteraard wel uiteen per aanbieder. Over het algemeen liggen de kosten voor het uitvoeren van de inspectie en het opstellen van het label tussen de €350 en €500 in totaal. Dit is in de meeste gevallen inclusief btw. Hou er wel rekening mee dat het hier gaat om het opstellen van een energielabel voor de normale woningen. Indien je een woning hebt die groter is dan 190 m2 dan is het vaak nodig om een toeslag te betalen. De toeslag zal vaak tussen de €0,60 en €1 per 1 m2 bedragen.

Tijdens de inspectie gaat de inspecteur bekijken hoe het ervoor staat met de woning. De inspectie zelf zal een uur in beslag nemen. Afhankelijk van de grootte van de woning is er meer of minder tijd nodig om alles tot een goed einde te kunnen brengen. Je hoeft vaak niet meer te betalen als de inspectie van de woning langer in beslag neemt. Het is handig om wel even goed af te spreken hoe laat de inspectie plaatsvindt. Dit zorgt ervoor dat je niet heel de dag thuis hoeft te blijven voor de inspectie.

  • Tip – kijk naar de subsidie voor de erkende deskundige energielabel leverancier

Wist je dat het mogelijk is om flink wat geld te besparen bij het aanvragen van een particuliere keuring voor jouw woning. Het is in veel gevallen namelijk mogelijk om een subsidie aan te vragen. Dit wordt gedaan vanuit de overheid om mensen te stimuleren om hun woning net even wat duurzamer te maken. De soort subsidies die mogelijk zijn zullen per gemeente verschillen. Het is daarom verstandig om even de website van jouw gemeente te raadplegen om te bekijken of er wat mogelijk is. Zo is het in sommige gevallen mogelijk om een subsidie te krijgen voor het laten plaatsen van een warmtepomp voor in huis.

Huidig energielabel achterhalen – tool van Energielabel

Het is goed mogelijk dat je een bepaalde woning op het oog hebt die je graag wilt kopen, maar dat je nog niet precies weet welk energielabel er eigenlijk op de woning zit. In dit geval is het niet nodig om een volledige keuring uit te laten voeren. Via internet is het namelijk mogelijk om het energielabel van de betreffende woning te achterhalen. Zo laat de website van Energielabel.nl je zien wat voor label er op dit moment op een bepaald huis te vinden is. Om gebruik te maken van de tool hoef je alleen over het adres en het type woning te beschikken. Vervolgens krijg je gelijk te zien of er al een energielabel op de woning zit en om welk soort label het gaat. Maak hier zeker even gebruik van als je een bepaalde woning op het oog hebt.

Kies voor een erkende deskundige energielabel leverancier

We hopen dat je dankzij de bovenstaande informatie wat meer te weten bent gekomen rondom het vinden van een goede erkende deskundige energielabel leverancier. Dankzij een aanvraag voor een energielabel van je woning ben je in staat om in kaart te brengen hoe het er eigenlijk voor staat met de duurzaamheid. Dit is een cruciale stap voor de mensen die van plan zijn om hun woning van de hand te doen.

Door zelf goedkoop een energielabel voor particulieren aan te vragen weet je zeker dat ook jij jouw woning zo snel mogelijk in kaart kan brengen.

Aanvragen energielabel voor woningen

De inspectie wordt uitgevoerd door een organisatie met inspecteurs bij u in de buurt voor een vast tarief van €349,00. Deze prijs geldt voor woningen met een gebruiksoppervlakte tot 190m².

Share This