Energielabel advies: Woning verduurzamen voor verkoop

Verduurzaming woning voor verkoop

De kosten voor energie rijzen de pan uit. Inmiddels is zowat elke Nederlander bezig om z’n huis te isoleren. Je woning verduurzamen ligt dan ook meer voor de hand dan ooit: je behaalt een beter energielabel, verhoogt de prijs van je woning en zorgt voor minder hoge energiekosten. En kopers letten er steeds meer op of je woning wel goed geïsoleerd is. 

Energielabel advies: Woning verduurzamen voor verkoop

Hebben we hier te maken met een hype en een paniekreactie of loont het echt om je woning te verduurzamen? Wat is wijs voor kopers en voor verkopers? Lees verder voor energielabel advies en of wat je kunt doen om zo efficiënt mogelijk je woning te verduurzamen. Voor jou als koper of verkoper van een woning.

Vier tips voor het verduurzamen van je woning

Check het energielabel

Als verkoper wil je de waarde van je huis zo hoog mogelijk houden. Dan ligt het voor de hand om te investeren in het verduurzamen van je woning. Kopers letten immers op het energielabel. Hoe beter je label hoe meer een huis waard is. Je bent als verkoper volgens verschillende Europese richtlijnen verplicht zo’n label mee te leveren bij de verkoop van je huis. De koper kan vervolgens aan het label zien hoe milieuvriendelijk en energiebesparend jouw huis is. Het energielabel is sinds half 2022 dan ook een belangrijk punt waar veel huizenkopers en verkopers zich op richten.

Op https://www.energielabel.nl/woningen/ check je eenvoudig welk label hoort bij het huis dat je wilt kopen of verkopen en wat je eraan kunt doen om de woning te verbeteren. Een A-label is gunstig voor de verkoopwaarde van je woning, een G-label niet.

Sinds de start van 2021 is er een enorme vraag naar energielabels. Woninginspecteurs zijn volgepland en het maken van een afspraak op korte termijn is lastig. Wilt u een goedkoop energielabel aanvragen die snel afgegeven wordt door een erkende en deskundige energielabel leverancier? Blauw Makelaars werkt samen met erkende deskundige energielabel leveranciers en via onze website kunt u tegen een scherp tarief een energielabel aanvragen.

Check de verbetermaatregelen

Niemand zit te wachten op een hoge energierekening. Als koper wil je graag weten wat ervoor nodig is om de woning optimaal te verduurzamen. En welke kosten daarmee gemoeid zijn. En als verkoper wil je natuurlijk graag investeren in de waarde van je woning. Ook dan wil je weten wat er mogelijk is en wat het kost.

Hier vind je een de meest gekozen maatregelen om je huis te verbeteren.

  • Installeer energiezuinige apparaten (wasmachine, droogmachine, oven of CV-ketel) en (LED)lampen om je energieverbruik te verminderen.
  • Gebruik energiezuinige douchekoppen en kranen om waterverspilling tegen te gaan.
  • Zorg voor meer schaduw. Plant een boom of breng zonwering aan om de hoeveelheid warmte die je huis binnenkomt te verminderen.
  • Isoleer je vloer, de zolder en de muren om je huis warm te houden in de winter en koel in de zomer.
  • Vervang je glas door dubbel of trippelglas.
  • Wek zelf energie op met een warmtepomp of zonnepanelen.
  • Leg een warmte-terug-win systeem aan. Met een WTW-systeem wordt de warmte of koude die al in huis aanwezig is hergebruikt. Daardoor is het in de winter warm en ’s zomers koel in huis.
  • Zorg voor minder afval door een composthoop aan te leggen en minder verpakkingsmateriaal te gebruiken.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Op www.verbeterjehuis.nl vind je nog meer ideeën van tochtstrips tot radiatorfolie.

Check de subsidiemogelijkheden

Vanzelfsprekend moet je zelf afwegen of de investering in het verduurzamen van je woning voldoende opbrengt. Is de woning het waard om dat bedrag erin te investeren? Check ook altijd of je je er subsidie voor kunt krijgen of een lening voor af kunt sluiten. Zo kun je bijvoorbeeld voor het vervangen van je ramen door dubbel glas subsidie aanvragen bij de Rijksdienst Ondernemend Nederland (RVO). De subsidie wordt per vierkante meter berekend. Reken op een tegemoetkoming van ongeveer 20% van de kosten. Dit komt neer op ongeveer €35,- en €45,- per vierkante meter voor respectievelijk HR++ glas en triple-glas. Zoek op internet of jouw gemeente of het rijk subsidie geeft voor de maatregelen die jij gaat nemen. Ook voor zonnepanelen en andere energie opleverende of besparende maatregelen kun je subsidie krijgen. Klik hier voor meer informatie over de subsidies https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/vraag-en-antwoord/subsidie-isolatie-huis

Check je makelaar

Of je nou koper of verkoper bent, check altijd je makelaar voor advies over de maatregelen die nodig zijn om de woning goed bewoonbaar te krijgen of hoe een woning verkoop klaar gemaakt kan worden. Een makelaar kijkt bij het kopen of verkopen van een woning mee naar de mogelijkheden tot isolatie. Hij adviseert je over de maatregelen die je kunt treffen voor een beter energielabel en een gunstiger verkoop. Zo’n advies levert je al snel heel wat geld op. Neem daarom contact op met Blauw Makelaars, ervaren makelaar Gouda.​

Share This